Омладински активизам

Готово од првог дана настанка организације радимо са младима и за корист омладине. Водећи се неоспоривом чињеницом да су млади будућност сваке земље, па тако и Србије, трудимо се да своје иначе скромне ресурсе максимално упослимо ради суштинског побољшања положаја младих у Србији и ублажавања реално великог проблема исељавања младих са југа земље. Тако је део наших напора у овом правцу био и остао оличен у организацији разноврсних непрофитних активности усмерених ка побољшању положаја младих у Србији. У бројним активностима које смо до сада организовали за младе, учествовало је и од истих користи имало више хиљада младих из Србије, као и на стотине младих из више европских земаља. Поред тога, активно смо учествовали и учествујемо у системским напорима за побољшање положаја младих у Србији, пре свега својим залагањем и практичном подршком процесима као што је својевремено био формирање Министарства омладине, израда најважнијих националних омладинских политика: Националне стратегија за младе и Закон о младима, те израда више локалних омладинских политика у Лесковцу, Врању, Прокупљу, Власотинцу, Сурдулици, итд. Активно учествујемо и у спровођењу (вероватно и најбитнији део било које политике) ових политика, како на националном, тако и на локалном нивоу.

Подржавали смо младе при упошљавању и самозапошљавању и за њих организовали на стотине предавања и семинара на теме као што су израда бизнис планова, покретање предузећа, „start-up“ кредитирање, пословна финансијска и рачуноводствена администрација, коришћење пословних софтверских решења за управљање пословним процесима, итд. Само од почетка 2008. године до краја 2011. године организовали смо 174 тренинга, предавања и студијских путовања у којима је учешће узело више од 1 500 младих са југа Србије заинтересованих за самозапошљавање. Поред овог, десетинама младих смо помогли да искуство у предузетништву стичу код искусних предузетника, кроз тзв. програм шегртовања, као и да за свој бизнис користе нашу бесплатну консултантску помоћ око готово свих питања у вези са покретањем и вођењем сопственог бизниса. Организовали смо и на десетине других догађаја неформалне едукације за младе, и то на бројне друге теме као што су активно учешће младих, проактивно тражење посла, толеранција, социјална и људска права, управљање непрофитним пројектима, волонтеризам, итд. За младе смо правили и издавали различите билтене, водиче, упутства за активно ангажовање у политичким и друштвеним процесима, спроводили истраживања о њиховим ставовима и потенцијалу за мигрирање, организовали концерте и јавне догађаје са циљем промоције тема као што су избори и гласање, омладинска политике, и сл.

Организовали смо и бесплатне информатичке курсеве за младе из Лесковца и околине. Тако смо само у току 2006. године организовали на десетине курсева из више информатичких вештина. Готово 300 младих је учестовало у овим информатичким курсевима.

Подржавали смо и и подржавамо локалне иницијативе младих који се ангажују на решавању проблема заједница у којима живе. Помоћу ових, али и других наших омладинских иницијатива, са више од 2 милиона динара, помогли смо стварање бољих услова младима за бављење спортом и креативније провођење слободног времена у јавним просторима. Млади из Лесковца, Власотинца и Бојника су од нас добијали столове за стони тенис, одскочне даске, козлиће, струњаче и другу спортску опрему. Млади из угрожене општине Црна Трава професионалну аудио опрему. Помогли смо и опремање центра Лесковца корпама за отпатке, уређивање терена за мале спортове у лесковачим насељима Дубочица, Коста Стаменковић, Рупе, као и у варошици Грделица код Лесковца. Помогли смо реновирање просторија КУД младих у селу Разгојна код Лесковца, чишћење јавних паркова и других јавних површина у Лесковцу, Лебану и другим местима у Јабланичком округу, те уређење библиотеке Медицинске школе у Лесковцу, постављање клупа, љуљашки, клацкалица у лесковачком парку „Девет Југовића“ као и и селу Горњи Буниброд код Лесковца. Додатно, било је ту и на десетине радионица, фото изложба, едукација о полно преносивим болестима, толеранцији и ненасиљу, здравим стиловима живота, хуманитарних акција за угрожену децу, и много тога другог.

И на пољу међународних иницијатива међу младима били смо веома активни, организујући до сада 16 међународних семинара и омладинских размена. Само у овим активностима готово 500 младих из десетина европских земаља боравило је просечно седам дана у Србији, најчешће Лесковцу, дружећи се са стотинак својих вршњака из Србије. Такође, на десетине младих из Србије је уз нашу помоћ и посредовање добило могућност да стиче радно искуство и нове вештине у иностранству, али и у земљи.