Omladinski aktivizam

Gotovo od prvog dana nastanka organizacije radimo sa mladima i za korist omladine. Vodeći se neosporivom činjenicom da su mladi budućnost svake zemlje, pa tako i Srbije, trudimo se da svoje inače skromne resurse maksimalno uposlimo radi suštinskog poboljšanja položaja mladih u Srbiji i ublažavanja realno velikog problema iseljavanja mladih sa juga zemlje. Tako je deo naših napora u ovom pravcu bio i ostao oličen u organizaciji raznovrsnih neprofitnih aktivnosti usmerenih ka poboljšanju položaja mladih u Srbiji. U brojnim aktivnostima koje smo do sada organizovali za mlade, učestvovalo je i od istih koristi imalo više hiljada mladih iz Srbije, kao i na stotine mladih iz više evropskih zemalja. Pored toga, aktivno smo učestvovali i učestvujemo u sistemskim naporima za poboljšanje položaja mladih u Srbiji, pre svega svojim zalaganjem i praktičnom podrškom procesima kao što je svojevremeno bio formiranje Ministarstva omladine, izrada najvažnijih nacionalnih omladinskih politika: Nacionalne strategija za mlade i Zakon o mladima, te izrada više lokalnih omladinskih politika u Leskovcu, Vranju, Prokuplju, Vlasotincu, Surdulici, itd. Aktivno učestvujemo i u sprovođenju (verovatno i najbitniji deo bilo koje politike) ovih politika, kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou.

Podržavali smo mlade pri upošljavanju i samozapošljavanju i za njih organizovali na stotine predavanja i seminara na teme kao što su izrada biznis planova, pokretanje preduzeća, „start-up“ kreditiranje, poslovna finansijska i računovodstvena administracija, korišćenje poslovnih softverskih rešenja za upravljanje poslovnim procesima, itd. Samo od početka 2008. godine do kraja 2011. godine organizovali smo 174 treninga, predavanja i studijskih putovanja u kojima je učešće uzelo više od 1 500 mladih sa juga Srbije zainteresovanih za samozapošljavanje. Pored ovog, desetinama mladih smo pomogli da iskustvo u preduzetništvu stiču kod iskusnih preduzetnika, kroz tzv. program šegrtovanja, kao i da za svoj biznis koriste našu besplatnu konsultantsku pomoć oko gotovo svih pitanja u vezi sa pokretanjem i vođenjem sopstvenog biznisa. Organizovali smo i na desetine drugih događaja neformalne edukacije za mlade, i to na brojne druge teme kao što su aktivno učešće mladih, proaktivno traženje posla, tolerancija, socijalna i ljudska prava, upravljanje neprofitnim projektima, volonterizam, itd. Za mlade smo pravili i izdavali različite biltene, vodiče, uputstva za aktivno angažovanje u političkim i društvenim procesima, sprovodili istraživanja o njihovim stavovima i potencijalu za migriranje, organizovali koncerte i javne događaje sa ciljem promocije tema kao što su izbori i glasanje, omladinska politike, i sl.

Organizovali smo i besplatne informatičke kurseve za mlade iz Leskovca i okoline. Tako smo samo u toku 2006. godine organizovali na desetine kurseva iz više informatičkih veština. Gotovo 300 mladih je učestovalo u ovim informatičkim kursevima.

Podržavali smo i i podržavamo lokalne inicijative mladih koji se angažuju na rešavanju problema zajednica u kojima žive. Pomoću ovih, ali i drugih naših omladinskih inicijativa, sa više od 2 miliona dinara, pomogli smo stvaranje boljih uslova mladima za bavljenje sportom i kreativnije provođenje slobodnog vremena u javnim prostorima. Mladi iz Leskovca, Vlasotinca i Bojnika su od nas dobijali stolove za stoni tenis, odskočne daske, kozliće, strunjače i drugu sportsku opremu. Mladi iz ugrožene opštine Crna Trava profesionalnu audio opremu. Pomogli smo i opremanje centra Leskovca korpama za otpatke, uređivanje terena za male sportove u leskovačim naseljima Dubočica, Kosta Stamenković, Rupe, kao i u varošici Grdelica kod Leskovca. Pomogli smo renoviranje prostorija KUD mladih u selu Razgojna kod Leskovca, čišćenje javnih parkova i drugih javnih površina u Leskovcu, Lebanu i drugim mestima u Jablaničkom okrugu, te uređenje biblioteke Medicinske škole u Leskovcu, postavljanje klupa, ljuljaški, klackalica u leskovačkom parku „Devet Jugovića“ kao i i selu Gornji Bunibrod kod Leskovca. Dodatno, bilo je tu i na desetine radionica, foto izložba, edukacija o polno prenosivim bolestima, toleranciji i nenasilju, zdravim stilovima života, humanitarnih akcija za ugroženu decu, i mnogo toga drugog.

I na polju međunarodnih inicijativa među mladima bili smo veoma aktivni, organizujući do sada 16 međunarodnih seminara i omladinskih razmena. Samo u ovim aktivnostima gotovo 500 mladih iz desetina evropskih zemalja boravilo je prosečno sedam dana u Srbiji, najčešće Leskovcu, družeći se sa stotinak svojih vršnjaka iz Srbije. Takođe, na desetine mladih iz Srbije je uz našu pomoć i posredovanje dobilo mogućnost da stiče radno iskustvo i nove veštine u inostranstvu, ali i u zemlji.