Latinica | Ćirilica [google-translator]

Nastavljamo podršku razvoju omladinskog aktivizma i u 2012. godini

Narodni parlament je i ove godine pružao podršku i pomoć neformalnim grupama mladih i lokalnim zajednicama u realizaciji omladinskih projekata u Jablaničkom okrugu. U okviru programa “Mladi su zakon” koji finansira Ministarstvo omladine i sporta, ove godine je realizovano osam omladinskih projekata u Jablaničkom okrugu.

 1. Volonteri neformalne omladinske grupe „Connecting Classrooms team“ iz Vlasotinca su realizovali jednodnevne radionice čiji su učesnici bili mladi iz Vlasotinca i deca iz hraniteljskih porodica. Teme radionica su bile tolerancija, prevazilaženje predrasuda i stereotipa, kreativnost, timski rad…

2. Volonteri neformalne omladinske grupe „Donorska mreža“ su organizovali promotivne aktivnosti u centru Leskovca, gde su mlade pozivali da uzmu učešća na edukativnom skupu, te da iskoriste mogućnost da se besplatno i anonimno testiraju na virus HIV-a.

3. Volonteri neformalne omladinske grupe „UZOM”iz Lebana su realizovali edukativne radionice u osnovnim školama u Lebanu, na kojima je učestvovalo oko 60 mladih. Osim radionica, volonteri su organizovali i besplatan čas joge za sve zainteresovane građane, a uspešno su organizovali i sportska takmičenja u fudbalu i košarci za osnovce.

4. Volonteri neformalne omladinske grupe „Savetovalište za mlade“ su uspešno realizovali više jednodnevnih radionica u Leskovcu, Lebanu, Medveđi, Bojniku, Grdelici i Crnoj Travi na teme anti-diskriminacije, tolerancije, predrasuda…

5. Mladi volonteri i volonterke, članovi đačkog parlamenta srednje medicinske škole su prostorije bibilioteke očistili i pripremili za adaptaciju. Nakon čišćenja prostora, usledila je adaptacija prostorija, odnosno članovi neformalne omladinske grupe su uz pomoć profesora i osoblja škole krečili i farbali prostorije.

6. Mladi volonteri i volonterke neformalne omladinske grupe „Mladi za decu“ su očistili park od lišća i smeća. Nakon čišćenja prostora, usledila je priprema terena za popravku i farbanje postojećeg mobilijara kao i za postavljanje ljuljaški i klackalica.

7. „Volonteri kancelarije za mlade“ su nekoliko dana za redom na štandu u centru Leskovca prikupljali odeću, igračke i sredstva za higijenu koje su građani poklanjali. Nakon prikupljanja pomoći, volonteri su posetili romsko naselje u Leskovcu kao i dnevni boravak za decu ometenu u razvoju gde su deci podelili prikuljenu humanitarnu pomoć.

8. Volonteri neformalne omladinske grupe „Ženski tim – Gornji Bunibrod“ su određeni prostor u mestu očistili od korova, građevinskog otpadnog materijala i smeća. Nakon čišćenja prostora, usledila je priprema terena za postavljanje mobilijara, tj. članovi neformalne omladinske grupe su uz pomoć starijih sugrađana u pripremljene rupe postavili mobilijar. Potom je usledilo pričvršćivanje i betoniranje mobilijara.

 Narodni parlament će i u budućem periodu nastaviti da radi na razvoju omladinskog aktivizma, a kako bi se što više mladih ljudi uključilo u razvoj lokalnih zajednica u Jablaničkom okrugu.

Mladi su Zakon Jablanički okrug 2012.

Mladi su Zakon Jablanički okrug 2012.