Latinica | Ćirilica [google-translator]

Udruženje „Narodni parlament“ izbrisano iz evidencije udruženja za zaštitu potrošača

Rešenjem Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija od 25.05.2021. godine, Udruženje „Narodni parlament“ je izbrisano iz evidencije udruženja za zaštitu potrošača.

Ovo je najnoviji epilog višegodišnjeg obračuna, a sve pod kulisom navodnog poštovanja propisa, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija sa Udruženjem „Narodni parlament“. Uz asistenciju pojedinih „organizacija za zaštitu potrošača“ na udaru ovog ministarstva kao kandidat za brisanje našlo se i Udruženje za zaštitu potrošača „Efektiva“ iz Beograda, javnosti poznato po pionirskom radu u oblasti zaštite potrošača – korisnika finansijskih usluga.

Da podsetimo, prethodno je Udruženje „Narodni parlament“ „zbog heftalice“ diskvalifikovano sa javnog konkursa ovog Ministarstva. Ovaj postupak nas je još od septembra 2019. godine onemogućio da nastavimo sa pružanjem pravnih saveta i druge vrste pomoći potrošačima: http://www.parlament.org.rs/heftalica-razlog-ukidanja-potrosackog-savetovalista-jugoistocne-srbije-od-strane-ministarstva-trgovine/

Udruženje „Narodni parlament“ je u periodu od 26. septembra 2016. godine do kraja jula 2019. godine, vodilo „Potrošačko savetovalište jugoistočne Srbije“ koje je pružalo besplatnu pravnu pomoć potrošačima sa prebivalištem u regionu južne i istočne Srbije (okruzi: Pčinjski, Jablanički, Toplički, Nišavski, Pirotski, Zaječarski, Borski, Braničevski i Podunavski).

Udruženje „Narodni parlament“ je i u trenutku brisanja iz pomenute evidencije tokom maja 2021. godine i dalje vodeće udruženje za zaštitu potrošača u Srbiji i kad su u pitanju i broj pokrenutih (46), i broj uspešno okončanih (20+) inicijativa za zaštitu kolektivnog interesa potrošača, kao i kad je u pitanju brojnost korisnika ovih inicijativa, odnosno (miliona) potrošača koji su ostvarili direktne koristi.

Postupkom brisanja iz pomenute evidencije onemogućeni smo da nastavimo sa radom u ovoj oblasti. Naime, pred ministarstvom je u toku ili na pokretanje postupka čeka još preko 10-tak naših inicijativa pokrenutih zbog kršenja kolektivnih interesa potrošača uglavnom od strane lokalnih javno-komunalnih preduzeća iz svih delova Srbije.