Latinica | Ćirilica
Narodni parlament > Vesti > Udruženje „Narodni parlament“ izbrisano iz evidencije udruženja za zaštitu potrošača

Udruženje „Narodni parlament“ izbrisano iz evidencije udruženja za zaštitu potrošača

Решењем Министарства трговине, туризма и телекомуникација од 25.05.2021. године, Удружење „Народни парламент“ је избрисано из евиденције удружења за заштиту потрошача.

Ово је најновији епилог вишегодишњег обрачуна, а све под кулисом наводног поштовања прописа, Министарства трговине, туризма и телекомуникација са Удружењем „Народни парламент“. Уз асистенцију појединих „организација за заштиту потрошача“ на удару овог министарства као кандидат за брисање нашло се и Удружење за заштиту потрошача „Ефектива“ из Београда, јавности познато по пионирском раду у области заштите потрошача – корисника финансијских услуга.

Да подсетимо, претходно је Удружење „Народни парламент“ „због хефталице“ дисквалификовано са јавног конкурса овог Министарства. Овај поступак нас је још од септембра 2019. године онемогућио да наставимо са пружањем правних савета и друге врсте помоћи потрошачима: http://www.parlament.org.rs/heftalica-razlog-ukidanja-potrosackog-savetovalista-jugoistocne-srbije-od-strane-ministarstva-trgovine/

Удружење „Народни парламент“ је у периоду од 26. септембра 2016. године до краја јула 2019. године, водило „Потрошачко саветовалиште југоисточне Србије“ које је пружало бесплатну правну помоћ потрошачима са пребивалиштем у региону јужне и источне Србије (окрузи: Пчињски, Јабланички, Топлички, Нишавски, Пиротски, Зајечарски, Борски, Браничевски и Подунавски).

Удружење „Народни парламент“ је и у тренутку брисања из поменуте евиденције током маја 2021. године и даље водеће удружење за заштиту потрошача у Србији и кад су у питању и број покренутих (46), и број успешно окончаних (20+) иницијатива за заштиту колективног интереса потрошача, као и кад је у питању бројност корисника ових иницијатива, односно (милиона) потрошача који су остварили директне користи.

Поступком брисања из поменуте евиденције онемогућени смо да наставимо са радом у овој области. Наиме, пред министарством је у току или на покретање поступка чека још преко 10-так наших иницијатива покренутих због кршења колективних интереса потрошача углавном од стране локалних јавно-комуналних предузећа из свих делова Србије.