Latinica | Ćirilica [google-translator]

Program osnaživanja aktivista i aktivistkinja koji se bave zaštitom ljudskih prava

Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) i Udruženje „Narodni parlament“ iz Leskovca pozivaju aktiviste i aktivistkinje iz Novog Pazara, Kragujevca, Niša, Leskovca, Užica, Šapca, Požege i okoline da se prijave na četvorodnevni program osnaživanja u pogledu njihovih prava, mogućnosti i zaštite. Program obuhvata četiri dana aktivnosti koje će se održati u periodu od 23. novembra do 13. decembra 2020. godine putem Zoom platforme. Datumi održavanja programa za svaki od pojedinačnih gradova biće precizirani nakon selekcije učesnika i učesnica.

Ukoliko se bavite zaštitom ljudskih, manjinskih ili LGBT prava, suočavanjem sa prošlošću, rodnom ravnopravnošću, zaštitom životne sredine i sličnim oblastima od značaja za vašu lokalnu zajednicu ovo je idealna prilika da steknete dodatna znanja na koji način se možete zaštiti ili reagovati na napade i pritiske prouzrokovane vašim aktivnostima. U periodu od septembra 2020. do februara 2021. godine, uz pridržavanje mera suzbijanja pandemije COVID-19, naš tim će organizovati niz obuka za nevladine organizacije i aktiviste iz 15 gradova u Srbiji. Treninzi su do sada održani u Beogradu, Novom Sadu i Vršcu, ali usled pogoršanja epidemiološke situacije, tim je osmislio i prilagodio program online formatu.

U situaciji u kojoj se sužava prostor za delovanje civilnog društva, želimo da kroz sveobuhvatnu strategiju delovanja, pokrenemo nekoliko akcija u cilju unapređivanja položaja i zaštite prava branitelja i braniteljki ljudskih prava. U toku 2021. godine učesnici će biti pozvani i da podnesu predloge projekata koji nastoje da doprinesu rešavanju nekog problema u lokalnoj zajednici u vezi sa zaštitom prava iz oblasti kojima se bave ili unapređenjem njihovog položaja u sredinama u kojima rade.

Ukoliko ste zainteresovani da pohađate trening možete da se prijavite slanjem sledećih podataka na e-mail adresu office@yucom.org.rs. Prijave možete da pošaljete do četvrtka 19. novembra 2020. godine do 17.00. U mejlu je potrebno naznačiti ime i prezime, broj telefona, grad u kom živite / deluje Vaša organizacija ili neformalna grupa, koja je oblast delovanja, da li imate iskustva sa pohađanjem programa putem Zoom aplikacije i da li Vam je potrebna tehnička podrška. Nakon prijave učešća i sumiranja liste svih učesnika i učesnica, dobićete potvrdu sa registracionim linkom, preciziranim datumima za Vaš grad i svim potrebnim instrukcijama za učešće putem Zoom platforme.

Više informacija o programu i nacrt agende.