Latinica | Ćirilica
Narodni parlament > Vesti > Prva interaktivna mapa napada i pritisaka na organizacije i pojedince koji staju u zaštitu ljudskih prava

Prva interaktivna mapa napada i pritisaka na organizacije i pojedince koji staju u zaštitu ljudskih prava

Комитет правника за људска права – JUKОМ представља прву интерактивну мапу која ће бележити нападе и притиске на организације и појединце у Србији, који на различите начине стају у заштиту људских права. Заједно са партнерима, Београдским центром за безбедносну политику и Удружењем „Народни парламент“, покренута је платформа “Солидарно за права свих” која ће бележити све врсте напада, попут физичких напада на лица и имовину, претњи, нападе путем средстава електронске комуникације, као и правних радње које се могу сматрати притиском (нпр. покретање поступка пред судом, учестали инспекцијски надзор итд.), почевши од 1. јануара 2020. године.

Подаци о нападима и притисцима биће доступни широј јавности на једноставан и прегледан начин, уз све доступне информације. Правни тим податке у базу уноси на основу јавно доступних информација, као и прилога које шаљу организације, неформалне групе и појединци који су жртве напада и притисака.

Мапа ће бити редовно ажурирана стога позивамо све заинтересоване актере да пријављују случајеве. Уколико жртва жели да пријави напад без откривања личних података, подаци ће бити регистровани у бази, док ће широј јавности бити доступни у анононимизованом облику. У прилогу Вам достављамо информацију о платформи и кратак пресек стања на основу забележених случајева.

Случај можете пријавити у складу са упутствима на https://www.yucom.org.rs/mapa-incidenata/ у делу Контакт. За све додатне информације и питања можете да нас контактирате на е-маил: office@yucom.org.rs.

Више у саопштењу у вези са објављивањем прве интерактивне мапе.

*Платформа “Солидарно за права свих” једна је од активности на пројекту “Оснаживање бранитеља и бранитељки људских права” реализованог уз финансијску помоћ Европске уније. Главни циљ пројекта је јачање капацитета бранитеља људских права у Србији, како на националном, тако и на локалном нивоу. Пројекат укључује различите категорије бранитеља и бранитељки људских права, посебно жене бранитељке, оне који се баве питањем суочавања са прошлошћу, оне који штите права ЛГБТ популације, који се баве заштитом животне средине и друге). За садржину базе искључиво је одговоран Комитет правника за људска права ЈУКОМ и партнери и њена садржина нужно и не изражава ставове Европске уније.

Objavljeno u:
Objavljeno dana: