Latinica | Ćirilica [google-translator]

Dobro došli u YouPart digitalni priručnik za omladinski rad

„YouPart“ Digitalni Priručnik za građansko obrazovanje i građansko učešće u omladinskom radu nudi praktične materijale za sve koji rade sa mladima u ovim oblastima. Ovaj komplet alata je metodološki rezultat Erazmus+ projekta učešća mladih „YouPart: Angažovanje. Povezivanje. Osnaživanje“, jedinstvena saradnja NVO i omladinskih radnika 12 organizacija iz šest zemalja: Austrije, Češke, Grčke, Italije, Slovenije i Srbije (Udruženje „Narodni parlament“ i TOC – Asocijacija za razvoj održivih zajednica).

„YouPart“ Digitalni Priručnik za građansko obrazovanje i građansko učešće u omladinskom radu nudi praktične materijale za sve koji rade sa mladima u ovim oblastima. Ovaj komplet alata je metodološki rezultat Erazmus+ projekta učešća mladih „YouPart: Angažovanje. Povezivanje. Osnaživanje“, jedinstvena saradnja NVO i omladinskih radnika 12 organizacija iz šest zemalja: Austrije, Češke, Grčke, Italije, Slovenije i Srbije (Udruženje „Narodni parlament“ i TOC – Asocijacija za razvoj održivih zajednica).

U Evropskoj godini mladih 2022, mladi Evropljani iz svih šest partnerskih zemalja pridružili su se YouPart-u ne samo da bi razgovarali o učešću i pravima mladih, već da bi ispunili reči „angažovanje“, „povezivanje“ i „osnaživanje“ sa životom. Projekat je posebno bio usmeren na mlade ljude koji nemaju pristup političkom učešću, čiji se glasovi manje čuju u društvu i politici – ali koji imaju mnogo toga da kažu. Prvo, više od 150 učesnika, 13–24 godine, okupilo se na lokalnim i nacionalnim radionicama. Drugo, 60 mladih ljudi plus omladinski radnici i članovi partnerskih organizacija sastali su se na dve YouPart omladinske konferencije u Beču i Pragu. Upoznali su se licem u lice, razgovarali o idejama i radili na zahtevima upućenim donosiocima političkih odluka na nacionalnom i evropskom nivou. Konačno, YouPart evropski zahtevi mladih predstavljeni su zainteresovanim poslanicima u Evropskom parlamentu u Briselu u decembru 2022.

Mnoge aktivnosti koje su korišćene i prilagođene u YouPart-ovim radionicama i konferencijama za mlade uključene su ovde u YouPart-ovom digitalnom priručniku. Ostale aktivnosti su isprobane i testirane u svakodnevnom radu sa mladima članova projekta i njihovih kolega u otvorenom omladinskom radu u svih šest zemalja. Otvoreni omladinski rad, sa svojim dobrovoljnim i pristupačnim okruženjima, tačno zna koje proverene savete i trikove su potrebni da bi se obratilo mladima, posebno onima koji su u mnogim aspektima u nepovoljnom položaju. Može biti izazovno podići svest i interesovanje za demokratske političke procese, omogućiti učešće i podržati građanski angažman. Iz tog razloga, sveobuhvatan set alata sa relevantnim metodama i aktivnostima može biti od velike pomoći. Tako je mnogo iskustva, znanja i povratnih informacija ušlo u pisanje YouPart Digitalnog priručnika od 2023. do 2024. kako bi se osigurala praktična relevantnost i praktični kvalitet njegovih jedinica.


Kako koristiti digitalni priručnik?

Digitalni Priručnik obuhvata 48 jedinica u pet poglavlja: ​​1. Teorija, 2.Enerdžajzeri, 3. Radionice i druge aktivnosti, 4. Metode, 5. Povratne informacije i evaluacija.

U prvom poglavlju, komplet alata nudi teorijske smernice. Fokusirajući se na praktične jedinice u narednim poglavljima, kratki enerdžajzeri su uvek dobar uvod u radionice i druge duge aktivnosti, koje su predstavljene u poglavlju specifičnom za temu. Metode koje se mogu koristiti za različite teme nalaze se u četvrtom poglavlju. Konačno, ne treba propustiti metode povratnih informacija i alate za evaluaciju.

YouPart Digitalni Priručnik nudi uputstva za najbolje prakse klasičnih i inovativnih aktivnosti koje inspirišu nove, sveže implementacije. Predstavlja aktivnosti koje se mogu implementirati u zatvorenom i/ili na otvorenom i/ili digitalno; od nekih pristupačnih aktivnosti  koje zahtevaju malo pripreme i ponekad se mogu organizovati u kratkom roku, do radionica koje se mogu odvijati tokom nekoliko dana.

Ako kliknete na jedinicu, bićete preusmereni na veb lokaciju sa preglednim informacijama i preuzimanjem PDF-a. Odgovarajući PDF sadrži sve informacije sa detaljnim uputstvima korak po korak. Specifikacije o starosti, veličini grupe i trajanju (u minutima) aktivnosti služe kao osnova za orijentaciju, ali naravno nisu uklesane u kamenu. Mnoge aktivnosti se mogu kombinovati i modifikovati po potrebi. Modularna struktura YouPart Digitalnog Priručnika poziva vas da dobijete inspiraciju za dizajn sopstvene radionice.

Bez obzira da li se radi o učešću mladih na lokalnom, regionalnom, nacionalnom ili evropskom nivou, autori su uvereni da YouPart Digitalni Priručnik ima šta da ponudi za svakoga.

„YouPart“ digitalni priručnik – testirajte u sopstvenom omladinskom radu.

Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or European Education and Culture Executive Agency (EACEA). Neither the European Union nor the EACEA can be held responsible for them.