Latinica | Ćirilica
Narodni parlament > Vesti > Novi vodič: Obraćanje Evropskom sudu za ljudska prava

Novi vodič: Obraćanje Evropskom sudu za ljudska prava

Неретко се у јавном простору чује како ће грађани „ићи и до Стразбура“ како би дошли до правде коју нису могли да остваре пред судским органима своје земље. Већина људи у Србији није, међутим, у потпуности упозната с радом Европског суда за људска права и с тиме како он заправо функционише.

С тим у вези, сврха овог водича јесте да приближи грађанима како овај међународни суд доноси одлуке, као и у којим ситуацијама и на који начин му се грађани могу обратити у циљу заштите својих права. Такође ћемо предочити значај Европске конвенције о људским правима, појаснићемо ко се може обратити Суду, шта је представка и како се подноси, која права морају бити повређена, који домаћи правни лекови морају бити искоришћени пре обраћања Суду, те одговорити на многа друга питања од значаја за грађане.

Поред тога, појаснићемо сам поступак пред судом у Стразбуру, имају ли грађани право жалбе на одлуке Суда, као и шта се дешава уколико држава одбије да изврши пресуду Суда. Надамо се да ће овај водич помоћи грађанима и омогућити им да се на свеобухватан начин упознају с радом овог врло важног међународног тела.

 Водич „Обраћање Европском суду за људска права“ можете погледати и преузети ОВДЕ.