Latinica | Ćirilica [google-translator]

Saopštenje Narodnog parlamenta zbog sprečavanja volontera organizacije da promovišu besplatnu pravnu pomoć

Već po drugi put za dve nedelje koliko volonteri Narodnog parlamenta distribuiraju letke građanima Leskovca kojima promovišu kancelariju za besplatnu pravnu pomoć, došlo je do incidenta, gotovo po receptu iz 90-tih godina. Naime, danas, 31. januara 2014. godine,  direktorica filijale Fonda PIO u Leskovcu, Marina Manojlović, je uz pomoć obezbeđenja praktično izbacila volontere sa javne površine ispred filijale. Sličan događaj odigrao se i tokom prethodne nedelje, s tim što su tada akteri bili upošljenici malo poznate kancelarije za besplatnu pravnu pomoć grada Leskovca. U oba slučaja volonteri Narodnog parlamenta su bili „proterivani“ sa javnih površina, iz objašnjenje da „nemaju pravo da to rade“ čime je ugroženo i njihovo ustavno pravo na slobodu kretanja.

Da je besplatna pravna pomoć građanima Srbije itekako potrebna, govori podatak da su naši pravnici u toku 9 meseci prošle godine obradili više od 500 slučajeva građana koji su imali različitih problema sa ostvarivanjem svojih prava kod institucija sistema. Najviše pritužbi građana naša kancelarija je dobila upravo u vezi sa radom Fonda PIO, posebno filijale u Leskovcu. Na osnovu informacija dobijenih od građana Narodni parlament je u saradnji i sa brojnim institucijama države formalno pokrenuo više desetina inicijativa usmerenih ka ublažavanju različitih administrativnih prepreka za građane.

Povodom ovih događaja, ne možemo da se ne zapitamo zbog čega besplatna pravna pomoć koju pružamo građanima toliko smeta pojedinim upošljenicima i rukovodiocima javnih institucija, i da konstatujemo da je žalosno da u Srbiji u 2014. godini nekome smeta to što građani negde mogu dobiti besplatan pravni savet i pomoć kad imaju problema sa ostvarivanjem svojih prava.