Latinica | Ćirilica [google-translator]

Trening za osnaživanje aktivista i aktivistkinja koji se bave zaštitom ljudskih prava

Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) i Udruženje „Narodni parlament“ pozivaju aktiviste i aktivistkinje iz Subotice, Kikinde, Loznice, Bora, Zaječara, Negotina, Pirota, Knjaževca, kao i okolnih mesta da se prijave na trening osnaživanja u pogledu njihovih prava, mogućnosti i zaštite. Ukoliko se bavite zaštitom ljudskih, manjinskih ili LGBT prava,suočavanjem sa prošlošću, rodnom ravnopravnošću, zaštitom životne sredine i sličnim oblastima od značaja za vašu lokalnu zajednicu ovo je idealna prilika da steknete dodatna znanja na koji način možete da se zaštite ili reagujete na napade i pritiske prouzrokovane vašim aktivnostima.

U situaciji u kojoj se sužava prostor za delovanje civilnog društva, kroz sveobuhvatnu strategiju delovanja, pokrenuli smo nekoliko akcija u cilju unapređivanja položaja i zaštite prava branitelja i braniteljki ljudskih prava. Tokom septembra i oktobra 2020. godine, uz pridržavanje mera suzbijanja pandemije COVID-19, tim je organizovao niz istovetnih obuka za nevladine organizacije i aktiviste u Novom Sadu, Beogradu i Vršcu, ali imajući u vidu novonastalu situaciju obuke za aktiviste iz Niša, Kragujevca, Leskovca, Vranja, Požege, Šapca, Užica i Novog Pazara organizovane su krajem prošle godine u online formatu, putem online treninga na Zoom platformi.

Na osnovu našeg višegodišnjeg iskustva kao branitelja ljudskih prava, kao i u zastupanju i podršci drugim aktivistima i organizacijama civilnog društva, tim je osmislio obuke koje su usmerene na prenos znanja i veština lokalnim aktivistima. Cilj obuka je proširenje mogućnosti i uvećanja broja i kvaliteta aktivnosti lokalnih branitelja i braniteljki ljudskih prava što dalje vodi ka unapređenju nivoa zaštite ljudskih prava. Online treninzi će obuhvatiti program obuke o zaštiti prava aktivista, javno zagovaranje, zaštitu lične bezbednost i sl, koji su formulisani su u skladu sa potrebama identifikovanim kroz prethodno sprovedeno istraživanje.

Ukoliko ste zainteresovani da pohađate online treninge Vašu prijavu ili prijavu učešća predstavnika Vaše organizacije možete da pošaljete elektronskim putem na office@yucom.org.rs Nakon prijave učešća i sumiranja liste svih učesnika i učesnica, dobićete potvrdu sa registracionim linkom, preciznim datumima i svim potrebnim instrukcijama za učešće putem Zoom platforme.

Više informacija o programu i nacrt agende. Napomena: program Solidarno za prava svih je pomeren za period 10. februar – 2. mart 2021. godine.