Latinica | Ćirilica
Narodni parlament > Vesti > Trening za osnaživanje aktivista i aktivistkinja koji se bave zaštitom ljudskih prava

Trening za osnaživanje aktivista i aktivistkinja koji se bave zaštitom ljudskih prava

Комитет правника за људска права (YUCOM), Београдски центар за безбедносну политику (БЦБП) и Удружење „Народни парламент“ позивају активисте и активисткиње из Суботице, Кикинде, Лознице, Бора, Зајечара, Неготина, Пирота, Књажевца, као и околних места да се пријаве на тренинг оснаживања у погледу њихових права, могућности и заштите. Уколико се бавите заштитом људских, мањинских или ЛГБТ права,суочавањем са прошлошћу, родном равноправношћу, заштитом животне средине и сличним областима од значаја за вашу локалну заједницу ово је идеална прилика да стекнете додатна знања на који начин можете да се заштите или реагујете на нападе и притиске проузроковане вашим активностима.

У ситуацији у којој се сужава простор за деловање цивилног друштва, кроз свеобухватну стратегију деловања, покренули смо неколико акција у циљу унапређивања положаја и заштите права бранитеља и бранитељки људских права. Током септембра и октобра 2020. године, уз придржавање мера сузбијања пандемије ЦОВИД-19, тим је организовао низ истоветних обука за невладине организације и активисте у Новом Саду, Београду и Вршцу, али имајући у виду новонасталу ситуацију обуке за активисте из Ниша, Крагујевца, Лесковца, Врања, Пожеге, Шапца, Ужица и Новог Пазара организоване су крајем прошле године у онлине формату, путем онлине тренинга на Зоом платформи.

На основу нашег вишегодишњег искуства као бранитеља људских права, као и у заступању и подршци другим активистима и организацијама цивилног друштва, тим је осмислио обуке које су усмерене на пренос знања и вештина локалним активистима. Циљ обука је проширење могућности и увећања броја и квалитета активности локалних бранитеља и бранитељки људских права што даље води ка унапређењу нивоа заштите људских права. Онлине тренинзи ће обухватити програм обуке о заштити права активиста, јавно заговарање, заштиту личне безбедност и сл, који су формулисани су у складу са потребама идентификованим кроз претходно спроведено истраживање.

Уколико сте заинтересовани да похађате онлине тренинге Вашу пријаву или пријаву учешћа представника Ваше организације можете да пошаљете електронским путем на office@yucom.org.rs Након пријаве учешћа и сумирања листе свих учесника и учесница, добићете потврду са регистрационим линком, прецизним датумима и свим потребним инструкцијама за учешће путем Зоом платформе.

Више информација о програму и нацрт агенде. Напомена: програм Солидарно за права свих је померен за период 10. фебруар – 2. март 2021. године.