Latinica | Ćirilica [google-translator]

Volonterski servis – Počela realizacija programa „Ćao, zdravo“

Članovi i članice volonterskog servisa Narodnog parlamenta započeli su sa realizacijom projekta „Ćao, zdravo“ koji za cilj ima poboljšanje kvaliteta života školske dece kroz program zdrave ishrane u osnovnim školama. Prva škola u kojoj se realizuju aktivnosti je osnovna škola „Svetozar Marković“, a planirano je da se tokom školske godine uključi još nekoliko osnovnih škola iz Leskovca i okoline.

U utorak, 31.03. u prostorijama škole održana je prezentacija programa roditeljima učenika prvog razreda, tokom koje su predstavljeni ciljevi programa i očekivani rezultati. U saradnji sa nutricionistkinjom kreiran je predlog menija koji sadrži zdrave i hranljive obroke prilagođene potrebama dece ovog uzrasta, a programom je predviđeno da u narednih mesec dana deca u školu donose zdrave obroke pripremljene kod kuće. Na ovaj način, izbegava se konzumacija brze hrane koja se uglavnom prodaje u okolini osnovnih škola, a kod dece se stvara navika konzumiranja zdravih obroka donešenih od kuće tokom školskih odmora.

Uspešnost programa volonteri i volonterke Narodnog parlamenta meriće tokom nedeljnih poseta školi tokom trajanja programa, kada će anketirati učenike, ispitati u kojoj meri su zadovoljni programom i podeliti im simbolične nagrade kao motivaciju. Dugoročni rezultati biće vidljivi nekoliko meseci nakon realizacije programa, kada će se tokom posete školi steći uvid u to koliko je dece nastavilo sa donošenjem zdravih obroka pripremljenih od strane roditelja.

Nadamo se da ćemo ovim i sličnim programima uticati na stvaranje navika kod naših najmlađih sugrađana, a trudićemo se da kroz obuhvatanje što šire ciljne grupe značajno utičemo na negovanje zdravih stilova života u lokalnoj sredini. Podrška škole je vrlo važan faktor za uspešnost programa, i ovim putem zahvaljujemo osoblju osnovne škole „Svetozar Marković“, posebno učiteljicama i učiteljima koji su prepoznali značaj ideje i podržali nas tokom realizacije.

10636222_10205932551734922_4513533672451001516_n    IMG_2954    IMG_2955    IMG_2959

IMG_2960   IMG_2961    IMG_2962    IMG_2963

IMG_2964