Latinica | Ćirilica
Narodni parlament > Stare objave > Pokrenut postupak za zaštitu potrošača protiv prodavca Delimano posuđa i kućnih aparata

Pokrenut postupak za zaštitu potrošača protiv prodavca Delimano posuđa i kućnih aparata

На основу захтева које је упутило Удружење Народни парламент – Регионални центар за заштиту потрошача Јужне и Источне Србије, Министарство трговине, туризма и телекомуникација покренуло је поступак за заштиту колективних интереса потрошача против компаније Студио Модерна – продавца Делимано посуђа и кухињских апарата.

Приликом онлајн куповине, Студио Модерна доводи потрошаче у заблуду нуђењем тзв „купона додатне сигурности“ непосредно пре обављања куповине на сајту. Купоном додатне сигурности потрошачу се нуди једногодишња гаранција по цени од 299,00 динара, трогодишња гаранција по цени од 899,00 динара и петогодишња гаранција по цени од 1199,00 динара.

Потрошач приликом куповине на сајту не наилази на било каква обавештења о својим  правима на двогодишњу гаранцију загарантованим Законом о заштити потрошача. На овај начин, потрошач се доводи у заблуду да ће искључиво куповином овог купона остварити право на гаранцију и сервисирање прозвода.

Због постојања оваквих пракси трговаца, а јер верујемо да ово није изолован случај, подсећамо потрошаче да приликом трговине имају право на:

  • двогодишњу гаранцију (без било какве надокнаде)
  • замену, умањење цене или раскид уговора у првих шест месеци од куповине
  • право на поправку уз изричиту сагласност купца у првих шест месеци од куповине.

Уколико сматрате да су вам потрошачка права угрожена, можете се обратити Регионалном центру за заштиту потрошача Јужне и Источне Србије – Удружењу Народни парламент телефоном на 016/3100110 или преко контакт форме на сајту.