Latinica | Ćirilica [google-translator]

Pokrenut postupak za zaštitu potrošača protiv prodavca Delimano posuđa i kućnih aparata

Na osnovu zahteva koje je uputilo Udruženje Narodni parlament – Regionalni centar za zaštitu potrošača Južne i Istočne Srbije, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pokrenulo je postupak za zaštitu kolektivnih interesa potrošača protiv kompanije Studio Moderna – prodavca Delimano posuđa i kuhinjskih aparata.

Prilikom onlajn kupovine, Studio Moderna dovodi potrošače u zabludu nuđenjem tzv „kupona dodatne sigurnosti“ neposredno pre obavljanja kupovine na sajtu. Kuponom dodatne sigurnosti potrošaču se nudi jednogodišnja garancija po ceni od 299,00 dinara, trogodišnja garancija po ceni od 899,00 dinara i petogodišnja garancija po ceni od 1199,00 dinara.

Potrošač prilikom kupovine na sajtu ne nailazi na bilo kakva obaveštenja o svojim  pravima na dvogodišnju garanciju zagarantovanim Zakonom o zaštiti potrošača. Na ovaj način, potrošač se dovodi u zabludu da će isključivo kupovinom ovog kupona ostvariti pravo na garanciju i servisiranje prozvoda.

Zbog postojanja ovakvih praksi trgovaca, a jer verujemo da ovo nije izolovan slučaj, podsećamo potrošače da prilikom trgovine imaju pravo na:

  • dvogodišnju garanciju (bez bilo kakve nadoknade)
  • zamenu, umanjenje cene ili raskid ugovora u prvih šest meseci od kupovine
  • pravo na popravku uz izričitu saglasnost kupca u prvih šest meseci od kupovine.

Ukoliko smatrate da su vam potrošačka prava ugrožena, možete se obratiti Regionalnom centru za zaštitu potrošača Južne i Istočne Srbije – Udruženju Narodni parlament telefonom na 016/3100110 ili preko kontakt forme na sajtu.