Latinica | Ćirilica
Narodni parlament > Stare objave > Saopštenje Narodnog parlamenta povodom formiranja Saveta za razvoj Leskovca

Saopštenje Narodnog parlamenta povodom formiranja Saveta za razvoj Leskovca

Formiranje Saveta za razvoj Leskovca od strane lokalne samouprave, iako se suštinski radi o potencijalno dobroj i korisnoj ideji, obavlja se na jedan uopšte netransparentan i pre svega neadekvatan način. Plašimo se da će i rezultati rada istog takođe biti neadekvatni.

Savet za razvoj Leskovca u predloženom sastavu sačinjenom uglavnom od lokalnih privrednika i po kojeg direktora, odnosno načelnika uprava lokalne samouprave, ne može kompetentno savetovati gradsko rukovodstvo u svim onim oblastima u kojima ovaj petnaestočlani savet neće posedovati praktična znanja, iskustvo i viziju. A takvih će izgleda biti mnogo ako ovakav sastav Saveta bude i formalno usvojen od strane olokalne Skupštine.

 Uz dužno poštovanje prema iskustvu i znanjima predloženih članova Saveta, ipak je nedopustivo da u predloženom sastavu Saveta za razvoj Leskovca nema predstavnika civilnog društva, odnosno strukovnih, nevladinih ili bilo kojih drugih neprofitnih organizacija koje delujući u brojnim oblastima od opšteg interesa suštinski i rade na razvoju grada. Ovo pre svega ističemo jer pitanje razvoja jedne zajednice nije samo pitanje razvoja ekonomije i privrede već je potpuno ravnopravno i pitanje unapređenja ljudskih prava i građanskih sloboda, promocije principa dobre uprave i prava građana da im državna administracija bude servis a ne gospodar sudbine, zatim poboljšanja položaja mladih, starijih, diskriminisanih po bilo kojoj osnovi, nacionalnih manjina, te pitanja komunalnog uređenja, bezbednosti, rodne ravnopravnosti, životne sredine i mnogo drugih pitanja, veoma značajnih za razvoj grada.

 Uzevši navedeno u obzir, pozivamo lokalnu vlast da predloženi sastav Saveta za razvoj Leskovca revidira i u njegov rad uključi i civilno društvo jer samo na taj način se može poboljšati učešće samih građana u kreiranju sopstvenog razvoja, istovremeno obezbeđujući da se Savet bavi pitanjima sveobuhvatnog razvoja grada a ne samo pojedinim oblastima.