Latinica | Ćirilica [google-translator]

Saopštenje Narodnog parlamenta povodom formiranja Saveta za razvoj Leskovca

Formiranje Saveta za razvoj Leskovca od strane lokalne samouprave, iako se suštinski radi o potencijalno dobroj i korisnoj ideji, obavlja se na jedan uopšte netransparentan i pre svega neadekvatan način. Plašimo se da će i rezultati rada istog takođe biti neadekvatni.

Savet za razvoj Leskovca u predloženom sastavu sačinjenom uglavnom od lokalnih privrednika i po kojeg direktora, odnosno načelnika uprava lokalne samouprave, ne može kompetentno savetovati gradsko rukovodstvo u svim onim oblastima u kojima ovaj petnaestočlani savet neće posedovati praktična znanja, iskustvo i viziju. A takvih će izgleda biti mnogo ako ovakav sastav Saveta bude i formalno usvojen od strane olokalne Skupštine.

 Uz dužno poštovanje prema iskustvu i znanjima predloženih članova Saveta, ipak je nedopustivo da u predloženom sastavu Saveta za razvoj Leskovca nema predstavnika civilnog društva, odnosno strukovnih, nevladinih ili bilo kojih drugih neprofitnih organizacija koje delujući u brojnim oblastima od opšteg interesa suštinski i rade na razvoju grada. Ovo pre svega ističemo jer pitanje razvoja jedne zajednice nije samo pitanje razvoja ekonomije i privrede već je potpuno ravnopravno i pitanje unapređenja ljudskih prava i građanskih sloboda, promocije principa dobre uprave i prava građana da im državna administracija bude servis a ne gospodar sudbine, zatim poboljšanja položaja mladih, starijih, diskriminisanih po bilo kojoj osnovi, nacionalnih manjina, te pitanja komunalnog uređenja, bezbednosti, rodne ravnopravnosti, životne sredine i mnogo drugih pitanja, veoma značajnih za razvoj grada.

 Uzevši navedeno u obzir, pozivamo lokalnu vlast da predloženi sastav Saveta za razvoj Leskovca revidira i u njegov rad uključi i civilno društvo jer samo na taj način se može poboljšati učešće samih građana u kreiranju sopstvenog razvoja, istovremeno obezbeđujući da se Savet bavi pitanjima sveobuhvatnog razvoja grada a ne samo pojedinim oblastima.