Latinica | Ćirilica
Narodni parlament > Stare objave > Baza identifikovanih administrativnih prepreka i drugih problema broji 35 slučajeva

Baza identifikovanih administrativnih prepreka i drugih problema broji 35 slučajeva

Један од кључних елемената непрофитног пројекта Исправимо криве дрине! је процес идентификовања, правне анализе, и јавног евидентирања административних препрека и других врста проблема по остваривање различитих права грађана. Препреке и проблеми које идентификујемо, већим делом захваљујући грађанима који нам се обраћају за правну помоћ, након правне анализе дакле нађу своје месту у нашој онлине Бази проблема. База тренутно броји 35 административних препрека и проблема разврстаних по категоријама, односно по типовима организација са јавним овлашћењима у којима постоји одређени проблем, односно чијим радом је проблем често и проузрокован.

Зависно од статуса проблема, проблем може бити „ИДЕНТИФИКОВАН„, што значи да смо га приметили, анализирали и (за сада) јавно указали на његово постојање. Такође, проблем може имати статус „ИСПРАВЉАМО КРИВЕ ДРИНЕ“ што значи да активно радимо на решавању конкретног проблема, као и статус „КРИВА ДРИНА ИСПРАВЉЕНА„, што значи да смо успешно посредовали у позитивном и трајном решавању проблема, односно да смо проблем решили.

Огромна већина препрека и проблема у Бази није идентификовано раније и већина их је непозната широј јавности. Многе од идентификованих проблема, јавност и не перцепцира као такве, те је генерално несвесна кршења одређених права које њихово постојање проузрокује. Не заваравајући се да успешно можемо посредовати у решавању баш свих евидентираних проблема, сматрамо да је идентификовање, адекватна анализа и јавна промоција постојања неког проблема, неопходан, а често и кључни корак ка коначном и позитивном решењу.