Latinica | Ćirilica [google-translator]

Baza identifikovanih administrativnih prepreka i drugih problema broji 35 slučajeva

Jedan od ključnih elemenata neprofitnog projekta Ispravimo krive drine! je proces identifikovanja, pravne analize, i javnog evidentiranja administrativnih prepreka i drugih vrsta problema po ostvarivanje različitih prava građana. Prepreke i problemi koje identifikujemo, većim delom zahvaljujući građanima koji nam se obraćaju za pravnu pomoć, nakon pravne analize dakle nađu svoje mestu u našoj online Bazi problema. Baza trenutno broji 35 administrativnih prepreka i problema razvrstanih po kategorijama, odnosno po tipovima organizacija sa javnim ovlašćenjima u kojima postoji određeni problem, odnosno čijim radom je problem često i prouzrokovan.

Zavisno od statusa problema, problem može biti „IDENTIFIKOVAN„, što znači da smo ga primetili, analizirali i (za sada) javno ukazali na njegovo postojanje. Takođe, problem može imati status „ISPRAVLJAMO KRIVE DRINE“ što znači da aktivno radimo na rešavanju konkretnog problema, kao i status „KRIVA DRINA ISPRAVLJENA„, što znači da smo uspešno posredovali u pozitivnom i trajnom rešavanju problema, odnosno da smo problem rešili.

Ogromna većina prepreka i problema u Bazi nije identifikovano ranije i većina ih je nepoznata široj javnosti. Mnoge od identifikovanih problema, javnost i ne percepcira kao takve, te je generalno nesvesna kršenja određenih prava koje njihovo postojanje prouzrokuje. Ne zavaravajući se da uspešno možemo posredovati u rešavanju baš svih evidentiranih problema, smatramo da je identifikovanje, adekvatna analiza i javna promocija postojanja nekog problema, neophodan, a često i ključni korak ka konačnom i pozitivnom rešenju.