Latinica | Ćirilica [google-translator]

Međunarodni dan volontera

Danas se širom sveta obeležava Međunarodni dan volontera, kao podsećanje na dan kada je 1970. godine stvoren Program UN za volontere.
Po definiciji volontiranje je dobrovoljna delatnost koja je u interesu ljudi, nije motivisana finansijskim interesom, podstiče aktivnu građansku ulogu za dobrobit zajednice, podstiče razvoj ljudskih potencijala, podstiče samoorganizovanje ljudi u zajedničkom rešavanju problema… U praksi, volonter/ka je osoba koja dobrovoljno koristi svoje vreme, znanje i veštine kako bi podstakla ili pomogla pozitivne promene u svom okruženju.

U susret njihovom danu, tim Narodnog parlamenta želi da zahvali svim mladim ljudima koji kroz naš volonterski servis nesebično poklanjaju svoje vreme lokalnoj zajednici, druže se i uče s nama, pokreću inicijative i pronalaze kreativne načine da prevaziđu prepreke, sprovode humanitarne akcije, pomažu svojim sugrađanima i vršnjacima i svojim idejama svakodnevno obogaćuju rad naše organizacije.
Podsećamo da su vrata našeg volonterskog servisa uvek otvorena za nove članove, a prijava se može poslati ovde. Kako bi podstakli vršnjake da im se priključe, neki od naših članova/ica podelili su razloge zbog kojih volontiraju:

7                 2              5                 1

  4             6           3         

Volonteri nisu plaćeni ne zato što su bezvredni, već zato što su neprocenjivi.