Latinica | Ćirilica [google-translator]

Javna debata Razvoj omladinskih politika u Užicu i Požegi

“Razvoj omladinske politike u Užicu i Požegi”, tema je javne debate održane u Užicu u organizaciji Udruženja “Narodni parlament” i Kancelarije za mlade grada Užica, uz učešće predstavnika lokalnih samouprava, Ministarstva turizma i omladine, udruženja, obrazovnih institucija sportskih klubova i mladih. Događaj je održan 12. oktobra 2023. godine.

Snežana Klašnja savetnik ministra za turizam i omladinu, naglašava da su ovakvi događaji veoma značajni. “Želimo da podržimo i grad Užice i opštinu Požega u daljem razvoju omladinske politike. Hoćemo da razgovaramo sa mladim ljudima, šta je to što njima treba, koji su osnovni izazovi sa kojima se suočavaju, šta je to što vide da im je potrebno od grada i države, da bi mogli da zaista kvalitetno žive u Srbiji. To i jeste jedan od ciljeva nove Strategije za mlade u Republici Srbiji, koja je doneta ove godine i koja važi do 2030. godine”.

Prema rečima Gorana Mitrovića iz udruženja “Narodni parlament” iz Leskovca, omladinska politika su zapravo svi pisani dokumenti koje treba sprovesti u realnost. “Grad Užice trenutno nema aktivni pisani dokument, jer je prethodni istekao, pa želimo da uz pomoć mladih napravimo dokument koji odgovara njihovim potrebama i da se ono što je najbitnije, taj dokument imlementira uz pomoć budžetskih sredstava lokalne samouprave i sredstava sa nivoa resornih ministarstava”.

“Istraživanje položaja i potreba mladih i stanja lokalnih omladinskih politika u Užicu i Požegi” objavljeno u junu ove godine pokazalo je kako mladi žive, kako razmišljaju, šta ih brine , šta bi ih učinilo zadovoljnim i to je, kako su istakli učesnici debate, važan korak u daljem radu na kreiranju svih dokumenata vezanih za mlade.

Prisutnima se u ime domaćina grada Užica obratila gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević, izrazivši zadovoljstvo što se o ovoj temi govori u gradu, koji prednjači po pitanju brige o mladima i njihovom uključivanju u donošenje važnih strateških dokumenata.

Aktivnost je implementirana u okviru „Policing the policies – grassroots advocacy initiative for EU-level aligned and inclusive local youth strategies“ omladinskog neoprofitnog projekta koji realizuju: Udruženje „Narodni parlament“, Field of dialogue Foundation Poljska, Crisis simulation for peace (CRISP) Nemačka i Association of cultural heritage education Finska.

„Policing the policies“ project is funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or European Education and Culture Executive Agency (EACEA). Neither the European Union nor the EACEA can be held responsible for them.