Latinica | Ćirilica [google-translator]

Nacionalni program MLADI SU ZAKON devetu godinu za redom otvara brojne mogućnosti za volontiranje i aktivizam mladih

Mladi su zakon

I ove godine Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije podržava realizaciju programa MLADI SU ZAKON, i kroz njega organizaciju najmanje 88 lokalnih omladinskih volonterskih projekata i 35 međunarodnih volonterskih kampova širom zemlje.

Uz stručnu i tehničku pomoć izabranih 11 Resurs centara, finansiraće se najmanje 88 lokalnih omladinskih volonterskih projekata u iznosu od 6.6 miliona dinara, koji će biti realizovani do kraja godine. Zahvaljujući ovim projektima neformalne grupe mladih i udruženja mladih će uređivati prostore za mlade, sprovoditi akcije zaštite životne sredine, podsticanja humanosti, razumevanja, tolerancije i jednakih šansi za sve mlade, aktivnosti međugeneracijske solidarnosti, zdravih i bezbednih stilova života. Konkurs će biti objavljen uskoro!

Udruženje Narodni parlament je i ove godine resurs centar za Jablanički i Pčinjski okrug, gde će neformalnim grupama mladih i udruženjima mladih pružati mentorsku podršku u pripremi finalnih predloga projekata, kao i administrativno-tehničku i finansijsku podršku u realizaciji omladinskih volonterskih projekata.

Kroz ovogodišnji program MLADI SU ZAKON, a u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije – Volonterskim servisom Srbije, realizovano je 35 međunarodnih volonterskih kampova širom Srbije, koji su uključili više od 600 mladih ljudi iz inostranstva i cele Srbije, a koji su se na svrsishodan način stavili na raspolaganje u službu razvoja lokalnih zajednica, u ukupnoj dužini od 353 dana i 26.100 volonterskih sati. Fokus u izboru volontera je stavljen na mlade sa smanjenim mogućnostima, mlade iz ruralnih i udaljenih sredina sa otežanom komunikacijom, koji nisu putovali van zemlje, ne znaju engleski i nemaju kompjuter. Direktnu realizaciju međunarodnih volonterskih kampova, Ministarstvo finansira sa 3.5 miliona dinara.

Od 2010. godine, tokom realizacije programa MLADI SU ZAKON, finansirano je više od 1420 omladinskih ad-hoc volonterskih projekata realizovanih od strane udruženja mladih i neformalnih omladinskih grupa kojima su uređivani prostori za mlade u lokalnim zajednicama, sprovođene akcije za zaštitu životne sredine, akcije u cilju podsticanja humanosti i solidarnosti, razumevanja i tolerancije, bezbednosti, međugeneracijske saradnje i preduzetništva mladih. Pored toga, organizovano je i 27 omladinskih radnih akcija, a u 162 međunarodnih volonterskih kampova od 2014. godine uz podršku Mladih istraživača Srbije – Volonterskog servisa Srbije učestvovalo je preko 1200 volontera iz više od 25 zemalja i više od 1300 mladih iz Srbije i poklonilo više od 114 600 volonterskih sati.