Latinica | Ćirilica
Narodni parlament > Stare objave > Nacionalni program MLADI SU ZAKON devetu godinu za redom otvara brojne mogućnosti za volontiranje i aktivizam mladih

Nacionalni program MLADI SU ZAKON devetu godinu za redom otvara brojne mogućnosti za volontiranje i aktivizam mladih

Mladi su zakon

И ове године Министарство омладине и спорта Републике Србије подржава реализацију програма МЛАДИ СУ ЗАКОН, и кроз њега организацију најмање 88 локалних омладинских волонтерских пројеката и 35 међународних волонтерских кампова широм земље.

Уз стручну и техничку помоћ изабраних 11 Ресурс центара, финансираће се најмање 88 локалних омладинских волонтерских пројеката у износу од 6.6 милиона динара, који ће бити реализовани до краја године. Захваљујући овим пројектима неформалне групе младих и удружења младих ће уређивати просторе за младе, спроводити акције заштите животне средине, подстицања хуманости, разумевања, толеранције и једнаких шанси за све младе, активности међугенерацијске солидарности, здравих и безбедних стилова живота. Конкурс ће бити објављен ускоро!

Удружење Народни парламент је и ове године ресурс центар за Јабланички и Пчињски округ, где ће неформалним групама младих и удружењима младих пружати менторску подршку у припреми финалних предлога пројеката, као и административно-техничку и финансијску подршку у реализацији омладинских волонтерских пројеката.

Кроз овогодишњи програм МЛАДИ СУ ЗАКОН, а у сарадњи са Младим истраживачима Србије – Волонтерским сервисом Србије, реализовано је 35 међународних волонтерских кампова широм Србије, који су укључили више од 600 младих људи из иностранства и целе Србије, а који су се на сврсисходан начин ставили на располагање у службу развоја локалних заједница, у укупној дужини од 353 дана и 26.100 волонтерских сати. Фокус у избору волонтера је стављен на младе са смањеним могућностима, младе из руралних и удаљених средина са отежаном комуникацијом, који нису путовали ван земље, не знају енглески и немају компјутер. Директну реализацију међународних волонтерских кампова, Министарство финансира са 3.5 милиона динара.

Од 2010. године, током реализације програма МЛАДИ СУ ЗАКОН, финансирано је више од 1420 омладинских ad-hoc волонтерских пројеката реализованих од стране удружења младих и неформалних омладинских група којима су уређивани простори за младе у локалним заједницама, спровођене акције за заштиту животне средине, акције у циљу подстицања хуманости и солидарности, разумевања и толеранције, безбедности, међугенерацијске сарадње и предузетништва младих. Поред тога, организовано је и 27 омладинских радних акција, а у 162 међународних волонтерских кампова од 2014. године уз подршку Младих истраживача Србије – Волонтерског сервиса Србије учествовало је преко 1200 волонтера из више од 25 земаља и више од 1300 младих из Србије и поклонило више од 114 600 волонтерских сати.